Home

Hutech modifisert Canon EOS 40D

Up one level


Av Odd Høydalsvik, Bergen, Norge

I midten av desember 2007 bestilte jeg et modifisert EOS 40D fra Hutech i USA. Jeg valgte å satse på modellen EOS044
(Canon 40DH spectrum enhanced camera with built-in astronomical UV/IR blocking filter (Type Ib) and std Canon accessories).
Denne har utvidet rødfølsomhet som passer godt for astrofoto, men har blokkering for infrarødt lys.
Leveransen kom allerede 4. januar 2008. Været var overskyet, så dermed passet det bra å gjøre seg kjent med kameraet for vanlig fotografering, og å kalibrere hvitbalansen. Med utvidet rødfølsomhet sier det seg selv at bildene vil få et markant rødstikk.

Hutech selger spesialfiltre som kompenserer for dette, men jeg vil se om ikke manipulering av hvitbalansen gj ør samme nytten.

Jeg brukte mitt gamle EOS20D som referanse ved kalibreringen. Kalibreringen ble gjort en overskyet og grå vinterdag med temmelig kaldt lys, kanskje ikke helt ideelle forhold, men man må da komme i gang... Og deadline for overlevering av EOS20D til ny eier nærmer seg raskt.

Greycard with EOS20D
Greycard with Hutech EOS044
Referansebilde av gråplate fotografert med EOS20D
Gråplate fortografert med Hutech EOS40D

Deretter brukte jeg funksjonen "Custom white balance" som beskrevet i brukermanualen til EOS40D, og tok et nytt bilde med hvert apparat av et "normalt" motiv for å sammenlikne.

Referansebilde med EOS20D Testbilde med Hutech EOS40D
Referansbilde med EOS20D

Bilde med Hutech EOS40D og custom white balanse. Dette begynner å likne på noe, men fortsatt for varmt i fargetonen. Resten kan nok fikses med å justere "White balance correction".


Referansebilde med EOS20D
Testbilde med Hutech EOS40D
Referansbilde med EOS20D
Her er hvitbalansekorreksjonen satt til B5. Litt vamere enn referansen, men ikke ille. Nå er det nærmest smak og behag hva man fortrekker. Kanskje skal jeg prøve med B6 eller B7...

For astronomisk bruk fotgraferes selvsagt i RAW, og man kan da velge hvitbalanse fritt ved prosessering av bildene. Kan f.eks. settes i Canon DPP.

 

Her er noen testbilder tatt med Hutech 40D på første godværsdag.

Testbilde Hutech hvitbalanse

Testbilde Hutech hvitbalanse

Testbilde Hutech hvitbalanse

 

Home



© 2008 Odd Høydalsvik